Post de dat cu capul de pereti

Desprinzandu-ma doar pentru o clipa de dramele personale (as if!), cer un moment sa ma enervez si cu rezultatele Barometrului Cultural pe 2006 si inca unul ca sa fac spume pentru ca nici nu s-a intors Mungiu in tara ca s-a si gasit unu' sa arunce cu ceva noroi.

Astazi s-au facut publice rezultatele studiului efectuat de MCC si situatia e cam trista, cel putin din punctul meu de vedere.

In primul rand, 35% din populatia Romaniei e calificata drept "ignoranta", la modul ca nu poate numi un scriitor strain, nu a citit nici o carte, nu mai vorbesc de vazut piese de teatru sau alte spectacole etc.

Si cam cat cheltuieste o familie pentru cultura, pe luna? 45 de lei (nu o persoana, o familie!).

Alte lucruri minunat de imbucuratoare pe care le-am mai aflat - ca 15% din populatie nu citeste carti, iar 22% dintre romani au acasa maxim 20 de carti. Si cam care ar fi astea? Pai pe primul loc in preferintele cititorilor se situeaza romanele de dragoste, de aventura (2) si politiste (3). O treime din romani nu citesc literatura :-/

Si in alta ordine de idei, cea mai ascultata muzica din Romania e cea populara (19%), filmele preferate sunt comediile (16%), iar una bucata felie de chart de 27% indica faptul ca romanii nu se uita la filme.

Al doilea moment wtf al zilei: Dan Mihu - un tip care a castigat concursul de scenarii realizat de HBO ii reproseaza public lui Mungiu (care a fost in juriul competitiei respective) ca a preluat tema din scenariul sau ca sa faca filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Ce mizerie - sa faci o asemenea declaratie cand nici n-ai vazut filmul in cauza. De parca avortul in perioada comunista ar fi ceva despre care nu s-a mai vorbit pana acum. Does "Decreteii" ring any bell?

Evident, s-au gasit cativa jurnalisti de prin presa noastra sa preia subiectul asta, care dupa parerea mea nici nu merita atentie. Cu tot buzzul asta din jurul marelui castigator de la Cannes, nu e exclus ca maine-poimaine, sa-l scoata si presa straina plagiator pe Mungiu. Great work guys!