Biscotti / cantucci cu ciocolata si alune


Sunt un tip de biscuiti italienesti care sunt copti de doua ori in cuptor (bis = de doua ori, cotto = copt. get it? ;), destul de tari, care se pastreaza vreo zece zile-doua saptamani si cica pe vremuri le mancau soldatii din legiunile romane. But really, cui ii pasa de asta? Habar n-aveau romanii ce buni ar fi fost pesmetii inundati de ciocolata si si alte bunatati din astea. Ei bine, biscotii nu se mai mananca acum prin transee, mai degraba in pasticerii fancy sau acasa, inmuiati intr-o ceasca de espresso sau (my case) cu un pahar de Vino Santo.

Anyway, ideea mi-a venit undeva intre Targul Taranului Roman, la care am fost vineri si unde am gasit cantucci si alte bunatati siciliene, si un fel deviatie de tiramisu pe care am vrut sa-l fac cu biscotti si capsuni (detalii soon ;)

In final s-a dovedit ca biscotii sunt foarte usor de facut (de asta si vreau sa recidivez cu alte variante - cu fructe confiate pentru Ioana, cu ciocolata amara pentru George, simpli pentru Anita, cu migdale pentru mine etc.).

Cei 46 de biscotti aici de fata (plus vreo 8 capete si ce s-a mai mancat pe parcurs :P) s-au facut asa:

INGREDIENTE
suficiente pentru aprox. 50 de bucati
  • 200g faina
  • 150g zahar
  • 60g cacao (mai mult sau mai putin, depinde cat de amarui vrei sa-ti iasa)
  • 60g ciocolata taiata in bucati (iarasi o cantitate variabila)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 oua batute
  • 100g alune de padure (eu cred ca am pus totusi dublu :))

Cuptorul se incinge la 180 de grade (deci foc mic, asa). Faina, zaharul, cacaua (da, am verificat in dictionar, asta e forma articulata :p), praful de copt, sarea si ciocolata se amesteca intr-un castron. Se adauga ouale batute si vanilia. Se amesteca bine.

Cand s-a format aluatul (lipicios rau, dupa cum se vede)...
...se adauga alunele. Apoi aluatul se aseaza pe o planseta prafuita cu faina si se impartea in 2-4 bucati, late cam de 2-3 centimetri si usor turtite, care apoi se aseaza intr-o tava, pe o folie de pergament.
Se coc 25 de minute, dupa care se pun la racit. Se taie apoi in felii groase cam de un deget...
...si se pun din nou la copt, inca 15 minute.
After that... ta-naaa:
Apoi everybody's free sa-i manance on the spot sau sa-i imparta cu prietenii.

Etichete: , , , , ,