Aluat de tarta

Pentru ca multa lume m-a intrebat cum se fac tartele, cu riscul de a deveni ceva mai didactica, incep prin a povesti the basic: aluatul de tarta - shortbread cum i-ar spune my favourite english chef (I'm beeing elusive in giving names ca sa nu se certe intre ei :))

Dupa ce ai prins schema cu aluatul, poti sa faci aproape orice tarta vrei pentru ca merg nenumarate umpluturi, de la placinta cu mere la tarte au citron (soon on a blog near you)

Acestea fiind zise, aluatul de mai jos ajunge pentru o tarta mare si una mai mica (sau mai multe mai mici, doh :))
125g unt
90g zahar (preferabil fin)
1 ou
250g faina
- untul se bate cu zaharul pana ce e cremos (mixer sau robot works just fine)- se adauga oul si se amesteca inca un pic (in poza sunt doua oua nu la derută, ci pentru ca am facut mai mult aluat :p)- se incorporeaza faina pana se formeaza aluatul (daca pare prea uscat, mai adaugi o lingura de apa)Apoi aluatul merge la frigider macar vreo 30 de minute. Desigur, avem si varianta sa fie intins pe forma de copt si apoi bagat in frigider, daca vi se pare mai usor. Si nici macar nu trebuie folosit sucitorul. Doar trantesti aluatul pe tava de tarta si-l intinzi cu mana, niveland bine si apasand pe margini.Apoi, dupa ce aluatul s-a racit, se fac niste intepaturi cu furculita, pentru ca atunci cand o sa se coaca sa nu se umfle, si se baga la cuptor.
Daca reteta o cere, tarta poate fi precoaptă. Ca sa nu se arda marginile si ca sa nu se umfle, se acopera cu hartie de copt in care se pot pune boabe de fasole sau chiar paste :) 15 minute la cuptor, 180 de grade/ foc mic.
Apoi se umple cu diverse si se mai pune la cuptor cat e cazul.
Ce as mai avea de adaugat e ca, in cazul in care marginile depasesc forma tartei, lasa-le asa si taie-le la sfarsit, deoarece se mai micsoreaza la copt.
Gata copii, puteţi ieşi în pauză :))

Etichete: ,