Pate foaaarte fin, aromat cu busuioc, vin si stafide

Odata ce-am facut si mancat pateul asta, n-o sa ma mai pot intoarce niciodata la alea din magazin (nu ca as fi fost mare consumator, dar ma mai izbea pofta from time to time).

Nu am facut niciodata pate in casa si nu stiu de ce aveam impresia ca e o chestie super complicata - ca si cum ai face toba sau carnati homemade :)) Absolut gresit, e gata in maxim 20 de minute, fara prea multa complicatii.

Cumperi o caserola de ficat de pui - e cam 400-500 de grame. Intr-o tigaie, topesti cam 60 de grame de unt si prajesti ficatul vreo 5 minute. Cand e aproape gata, adaugi un catel (sau doi :)) de usturoi si niste frunze de busuioc si mai lasi 1 minut pe foc.

Intre timp iei cam 100g de stafide, le pui intr-un castronel si le acoperi cu vin (alb sau rosu, dulce de preferat, dar merge si mai sec) si le bagi 3 minute la microunde, pe high. Ofc, poti sa le pui si intr-o tigaie pe foc si sa tii pana ce absorb vin si se maresc.

Acestea fiind zise, ficatul prajit se baga in robotul de bucatarie cu tot cu sucurile, grasimea usturoiul si busuiocul din tigaie si se mixeaza pana iese o pasta omogena. Se adauga 100ml de smantana grasa pentru gatit (smantana dulce, din aia subtire, cu care se face si frisca) si 2 linguri din vinul in care au stat stafidele si se mixeaza pana ce compozitia e super fina, lucru care se intampla aproape instant.

Acum pasta o poti pune intr-un castron si o bagi la frigider (se pastreaza 2 zile in frigider si 1 luna in congelator), dar daca vrei sa-ti iasa ca-n poze, mai exista un pas - alegi un castronel cu o baza mai larga, il tapetezi cu folie alimentara (va fi mai usor de rasturnat), presari un strat de stafide la baza, apoi torni pasta de pate si, desigur, bagi la frigider. In cateva ore se va intari si va fi gata pentru a fi servit. Atunci trebuie sa rastorni castronul intr-o farfurie. Mai ramane doar sa gasesti si o bageta cu coaja crocanta sau niste croissante proaspete. Pam pam :)

Etichete: , , , , , ,