Paradisul gourmet din Grecia

Cand cineva imi spunea ca merge-n Halkidiki, eu strambam din nas cu aroganta - e prea turistic, prea comun, prea... bla bla. Asta pana acum cateva saptamani, cand am facut o vizita de trei zile in peninsula greceasca, in timpul unui festival gourmet desfasurat intr-un resort de 5 stele.
Photobucket


Imagineaza-ti o gradina de pini, maslini si eucalipti, unde printre flori cresc busuioc, menta si lavanda. Gradina se intinde pe 4 kilometri patrati de-a lungul Marii Egee cu ape linistite, de o limpezime turcoaz. Esti in peninsula Kassandra din Halkidiki, Grecia, si tocmai ai intrat in Sani Resort.

De la poarta principala esti preluat de masinuta electrica, ca cele folosite pe terenurile de golf, si esti dus in camera ta de 5 stele, alb-albastra,
Photobucket


cu un perete de sticla care iti arata ca mai ai doar doi pasi pana ajungi pe plaja.
Photobucket


Iei sampania Veuve Clicquot care te astepta rece in frapiera pe pe masuta, paharul flute si te asezi pe canapeaua alba din mica gradina cu gazon ce se asterne in fata intrarii.
Photobucket


Te uiti in zare si vezi creasta muntelui Olymp, dincolo de mare. Sorbi din licoarea agitata, iar tu te linistesti.
Photobucket
Seara s-a lasat asa ca e timpul pentru o cina cu stil.

Festivalul Sani Gourmet

De cinci ani, Sani Resort gazduieste un festival gourmet, o sarbatoare gastronomica care aduce impreuna cei mai buni chefi ai Greciei, precum si nume sonore din intreaga lume, detinatoare stele Michelin castigate cu meniuri spectaculoase. Anul asta, festivalul a numarat doar bucatari femei, ca sa fie clar ca si ele-s talentate-n bucatarie. Printre ele au dat cu cutitu' si tigaia si grecoaica Cat Cora, faimoasa in SUA post Iron Chef, Clare Smyth, devenita head chef la unul dintre restaurantele de 3 stele Michelin a lui Gordon Ramsay la doar 24 de ani (de asemenea, ea a lucrat si cu Thomas Keller, Heston Blumenthal, fratii Roux si Alain Ducasse etc).
Photobucket


Au mai ajuns in bucatariile restaurantelor din Sani Resort si Reine Sammut (o stea Michelin si de doua ori desemnata Best Chef in Franta), Montse Estruch (o stea Michelin), Cornelia Poletto (o stea Michelin), dar si alte femei chef cu viziuni extravagante si propuneri de meniu egal intrigante si delicioase.

Eu am luat parte la doua cine din festival, ambele de cate 7 feluri :D - este un tasting menu care prezinta portii mici din diverse feluri de mancare, ca sa-ti faci o idee despre complexitatea si talentul chefului care o semneaza.
Photobucket

Dupa ce te-ai asezat la masa, iti este turnat primul fel de vin, pentru ca fiecare fel de mancare este acompaniat de un altul. Apoi incep sa ti se astearna in fata delicatese care mai de care: creveti tartare inveliti in frunze subtii de castrvete, minestrone de fructe de padure cu inghetata violet si limonada de capsuni, miel marinat in miere si ierburi, rulada de bezea cu mascarpone aromat cu trandafiri si crema de iaurt grecesc, confit de iepure cu ciuperci de padure, pepene galben caramelizat cu inghetata de musetel. Get it?
Photobucket


Ar mai fi si niste chestii dintr-un meniu interesant pe care l-am incercat: chef Kaori Endo (Japonia) si Dina Nikolaou (Grecia) au creat o fuziune intre cele doua culturi culinare:

Tofu cu crema de avocado si fulgi de peste
Photobucket


Photobucket
Caracatita in sos teriyaki

Photobucket
Sushi de chefal rosu (red mullet) cu rosii verzi, invelit in vita de vie

Photobucket
Salata cu flori de zuchinni, orez miso crocant si vinaigrette de capere

Photobucket
Miel cu sparanghel si chips-uri de sfecla cu sos de iaurt si wasabi.

Photobucket
Branza din Creta cu alge marine si sos de bergamota

Baclava cu fasole azuki si sorbet de scortisoara
Photobucket


Prajitura cu ciocolata alba, zmeura si green tea (matcha)

Photobucket

De mult asteptam sa incerc un asemenea tasting menu – eram pregatita sa incerc fantezii culinare de cea mai excentrica factura, sa gust chiar si mancare care in mod normal nu imi place (niciodata nu stii cand un chef talentat iti va schimba perspectiva) – dar pentru ce nu eram pregatita a fost frustrarea care vine la finalul fiecarui fel: delicioas astfel ca il savurezi cu lacomie, insa atat de mic incat intotdeauna te lasa sa vrei mai mult (bineinteles ca nu vei primi!). Arrrrghhh, teh horror!

Insa a fost un fel de mancare care nu mi-a placut: un desert cu capsuni plutind intr-o “supa” dulce-laptoasa, care pe fund avea zahar Okinawa topit, dar care se cristalizase apoi intr-o textura neplacuta. De asemenea, in “supa” pluteau cubulete de jeleu facut din susan negru si agar-agar – la fel de aspectoase ca o apa murdara intr-o farfurie imaculata.
Photobucket

Altfel, in Sani Resort mai erau vreo 12 baruri, 1 patiserie, 1 crêperie si 15 restaurante (grecesti, mediteraneene, italiene, internationale, healthy, gourmet, fusion). Also, meniul de la Water Restaurant (unul din cele 15) a fost conceput de Eric Frechon, un chef cu 3 stele Michelin, invitat in festivaul Gourmet in anii trecuti.

Cel mai mult mi-a placut insa la Ouzeria, un restaurant micut, cu specific grecesc, asezat pe pe plaja.

Photobucket


Photobucket

Acolo s-a intamplat in farfuria mea niste calamari cu sos de rucola
Photobucket


Si niste chiftelute de cod cu sos de usturoi. Slurp.
Photobucket


Plus niste pitta cu diverse sosuri si spreaduri: tzatziki si alte bucurii :)
Photobucket


Notabil ar mai fi micul dejun, yummy as always
Photobucket


Photobucket


Photobucket

Si gata, ca m-am plictisit si eu de cand tot butonez la postul asta :)))

Etichete: , , , , , ,