Bisque/supa crema de creveti

Photobucket
Cand m-a intrebat cineva prima data cum face o supa crema de fructe de mare m-am strambat si am luat-o ca pe o gluma. Nu stiu de ce imi imaginam ceva gri si unappealing. Cand m-a intrebat a doua oara am luat situatia in serios, am rasfoit cateva pagini de internet, am intrebat-o si pe Julia Child si m-am lamurit. Iar pentru ca toata cautarea asta m-a facut nu doar curioasa, ci si pofticioasa, am zis sa incerc eu prima data - o supa crema de creveti (bisque.

Bisque e o supa frantuzeasca cremoasa, catifelata, condimentata, ce are la baza o supa de crustacee. Cea mai populara e cea de homar (lobster bisque imi suna si mie foarte cunoscut, dar habar n-aveam ce e), dar se mai face si cu creveti, crabi, raci.

Ingrediente
450g creveti
4 linguri ulei de masline
1 ceapa mare, tocata
1 bulb mare de fenicul, taiat marunt
2 morcovi mari, tocati
150ml vin alb sec
1 lingura brandy
400g conserva de rosii taiate
1 litru supa de peste
1 lingurita de paprika
150ml smantana lichida
8 creveti mari

Prajesti ceapa, fenicului si morcovii in ulei de masline vreo 10 minute, pana ce legumele se inmoaie un pic (intr-un bisque autentic, carapacele crustaceelor sunt prajite de asemenea in ulei - ca sa lase aroma - si apoi maruntite la blender intr-o pasta fina, care ingroasa supa).Adaugi vinul si brandy-ul, fierbi 1 minut ca sa se evapore alcoolul, apoi adaugi rosiile, supa de peste si paprika. Acoperi si fierbi 30 de minute, la foc mic. Intre timp, tai crevetii marunt.

Pui supa intr-un blender si o mixezi pana devine cremoasa. Daca vrei sa fie foarte fina, o treci apoi printr-o sita. Ia putin timp, dar merita.

Pui supa inapoi intr-o oala curata, adaugi crevetii si fierbi 10 minute, apoi o mixezi iar la blender. O lasi la frigider peste noapte, iar inainte de a o servi o incalzesti intr-o oala, dupa ce ai adaugat si smantana lichida. O ornezi cu niste creveti trasi in unt si frunzele de fenicul.

Etichete: , ,