Tarte tatin

N-o sa va plictisesc cu legenda delicioasei tarte, o gasiti pe Wiki. In doua vorbe vreau doar sa subliniez ca e buna tare, foarte usor de facut si merge si cu alte fructe decat traditionalele mere - incercati pere (cu cardamom, scortisoara si anason), prune (cu vanilie si nucsoara), banane (cu ce va cade sub mana) etc :)

Duminica am cumparat niste mere acrisoare si mi-am batut joc de ele-n caramel. Le-am spalat, curatat si taiat in felii. Intr-o tigaie care poate intra fara probleme in cuptor am pus 100g de zahar, 100g de unt si am lasat-o pe aragaz la foc mare, amestecand din cand in cand, pana situatia s-a topit caramelos in bulbuci aurii. Am adaugat merele (plus niste scortisoara) si le-am lasat la caramelizat vreo 10-12 minute, amestecand ocazional. Nu va faceti griji - nu se ard. Am aruncat putin brandy in tigaie, am flambat si am luat-o de pe foc.
Photobucket
Am luat apoi o foaie de aluat de foitaj, am taiat-o rotund - ceva mai mare decat tigaia - si am pus-o peste mere, impingand marginea in jurul lor.
Photobucket
Apoi a intrat la cuptor vreo 15-20 de minute (poate mai putin - n-am cronometrat de fapt :p), pana ce aluatul era rumen-auriu.
Photobucket
Am rasturnat-o pe o farfurie (cu mare grija, ca nu vrea nimeni arsuri cu caramel - trust me!)
Photobucket
Si am mancat-o cu prietenii :)
Photobucket

Etichete: , , , , , , , , ,