[domnu'-tata-lu'-mazi] Tochitura moldovenueasa

Photobucket
Tata a pus-o de-un guest post direct de la Moldova. Enjoy.

"Oaaahhhhh, cat de moldoveneste suna, chiar daca am auzit si de tochitura dobrogeana, olteneasca, ardeleneasca...

Deci, cum graieste moldoveanul, se aleg bucati de carne de la porc si din cele mai dorite, (de ex muschi), dar si dintr-acelea cu grasime, ca o avem nevoie atat de unsoare, cat si de gustul atat de bun pe care-l da. Intai se perpelesc bucatile de carne intr-o tigaie/ceaun - operatie necesara, care rezulta intr-o crusta (se coaguleaza proteina si se mentine carnea zemoasa). (ce le stie tataaa - n.r.)

'paceea (a se citi "dupa aceea" - n.r. :)) se adauga vin alb si se da in clocot pana se evapora. Se lasa in continuare pe foc, iar pe final se adauga si bucati de pastrama, carnati (de preferinta afumati). Intr-o tigaie separata se fac oua ochiuri - aici nu dam indicatii, ca stie tot nepriceputul. Se mai pune si de-o mamaliga, iar din ciubar, borcan, din beci, frigider sau chiar de la Mega Image se alege cea mai buna branza de burduf.

Pozitionarea pe suprafata de desfrau culinar si dezmat in bataia de joc si-n ciuda dietei: se ia o bucata buna de mamaliga, cat sa ne ajunga pentru tot ce avem de bobinat, se aseaza un ochi peste, se pun 2-3 linguri de branza alaturi si - fara retinere sau rusine - se completeaza locul ramas liber in farfurie cu carne suculenta si frumos rumenita.

Mai zaboviti un pic cu cratita in mana si puneti ca de la altii, uitand de toate manierele, cateva linguri de grasime incinsa peste toate cele din farfurie , mai ales peste branza.

Vreau sa spun ca am fost, cred, destul de implicat, ca deja-mi ploua in gura si-s imbalat ca un saint-bernard, asa ca-ti cedez drepturile de autor. te pupa tata."
Photobucket

[mazi] - o sa spuneti ca mananc mult porc pentru ca seman cu tata. de fapt el mananca cel mai light & healthy din toata familia. nu mananc eu in 5 ani atatea salate cate baga el intr-o vara. eh, poate cand cresc mare (literally :)) o sa iau aminte :p

PS - nu uitati de muraturi!
Photobucket

Etichete: , ,