Esential in bucatarie, plus ceva maruntis

Photobucket
De curand am primit cateva mailuri in care eram intrebata ce ar trebui sa aiba omu’ la bucataria lui. Cratite, oale, ulcele, robotei si alte cutite. Si daca tot urma sa dau un reply, m-am gandit s-o fac in public si-n gura mare, ca poate mai sunt si altii chinuiti de intrebarea asta. Nu ca as aduce cine stie ce lumina in toata problema, da' macar am cateva idei de chestii pe care sa dati banii daca n-ati facut-o deja :))

Deci sa trecem la lista.

MUST HAVE
Pai nu exista asa ceva, daca pornesti de la premisa ca oricum te descurci cumva si nu ramai nemancat. In New York Times a aparut un interviu precedat de o poza soc cu Mark Bittman (acest guru al bucatariei, care a scris How To Cook Everything, care e un fel de biblie pentru mine), care sta in bucataria lui mica-mica si povesteste cum nu are loc in casa de un robot de bucatarie. Deci sa ne fie invatatura de minte.

Dar altfel, am avea nevoie de:
Oale & tigai
In ceea ce priveste materialul din care-s facute tavile si tigaile mi-e greu sa ma pronunt. Eu gatesc cu orice am la indemana - am Tefal-uri cu punct thermo care nu se inroseste niciodata (parerea mea :p), wok de la Ikea, tigai ordinare din facultate, altele care erau ieftine si dragute, un GreenPan de care-s multumita, una de fonta si tot asa. Dar lumea mai isteata decat mine zice ca fonta si cuprul sunt mama si tata tigailor, asa ca o sa-mi cumpar si eu cand o sa cresc mare :)

Tavi
Electrocasnice
  • mixer - toata lumea stie ce-i cu el, clar trebuie unu'
  • blender de mana/robot de bucatarie mic - cum e asta sau asta. o sa fie folosit foarte des, merita investitia
  • storcator de citrice - pentru fresh de portocale si lemon curd, doh :)
EXTRAOPTIUNI
  • tagine - pentru fitze marocane. cel mai bine e sa-l cumperi de la ei de acasa decat de la noi, ca aici sunt ridicol de overpriced
  • tigaie grill - mai prajesti o paine, mai faci un burger, niste legume. e bine :)
  • wok - ieftin e ok. ia-l pe ala de la Ikea, dar nu uita ca trebuie "seasoned" - adica uns cu ulei si incins pe foc pana fumega. apoi go stir-fry!
  • tigaie pentru paella - inca n-am, dar sigur imi trebuie :))
  • tava de muffins - need i say more?! se gasesc la metro, real, selgros.
  • tava dreptunghiulara - pentru traybakes, cum ar fi brownie
  • sita - e buna nu doar pentru scurs pastele, dar si pentru sosuri, supe, creme - le va da o minunata textura fina
  • peeler pentru decojit - chiar nu vrei sa folosesti altceva pentru cartofi, morcovi, pastarnac, castravete etc. plus ca te ajuta sa obtii fasii subtiri de parmezan sau alte chestii care se preteaza.
  • termometru de carne - ca tre' sa fii sigur ca nu iese puiul uscat si vita talpa
  • timer - adica din ala care face tzrrr ca sa nu ti se arda mancarea pe care tu altfel o uitai in cuptor. pe mine ma salveaza daca nu-l ignor :))
  • tava rontunda cu fund detasabil - pentru torturi. daca faci des, investeste in doua, ca sa mearga blaturile mai repede
  • stative pentru racire - adica un grilaj din sarma, bun pentru pus fursecurile la racit, blaturile de tort etc.
  • planseta de marmura - buna pentru lucrat cu ciocolata sau alatul foietaj (care are mult unt si nu tre' sa se topeasca). cumparati din Valea Cascadelor, nu din vreun magazin specializat, ca nu merita banii
  • mojar si pistil - de marmura de la Ikea sau din piatra din locuri mai smechere, e bun pentru condimente, ierburi si alte arome care trebuie declansate si facute pasta
  • sucitor - pentru intins aluatul, nu pentru aplicat corectii consortului :))
  • forme pentru taiat fursecuri - ofc, poti folosi si o gura de pahar, dar daca insisti ca-ti trebuie inimioare sau braduti, go for it :)
  • pensula - pentru intins ou batut sau smantana sau mai stiu eu ce pe marginea tartelor, pe saratele, pe diverse
  • spinner pentru salata - nush cum ii zice la noi, dar e o centrifuga in care vanturi salata dupa ce-ai spalat-o
  • cos de bambus - ieftin, pentru gatit la aburi
  • vas pentru bain-marie - am gasit tot la Ikea. very useful, nu-mi mai aluneca toate castroanele din cratite cand topesc ciocolata :)
  • robot de bucatarie - face aluaturi, taie felii, taie cuburi, mixeaza, amesteca, rasneste - e istetz.
  • masina de facut paste - merita din cand in cand sa faci si-n casa. si e mai usor decat crezi
  • Kitchen Aid - n-are sens sa discutam. pentru ca trebuie, pentru ca merit etc.
Am lasat cutzitul de stridii, clestele de homar si tortza pentru caramelizat in afara listei. Daca stii ce-s alea, clar nu ai nevoie de sfaturi ;)

Evident ca lista nu-i exhaustiva. La voi in bucatarie ce e obligatoriu?

Etichete: