Tarta cu lamaie si "vertigo" de mure

Photobucket

...sau nu, depinde - c-am facut doua variante.Photobucket
Ce au in comun e o scurtatura pe care am implementat-o din lenea de a face si apoi intinde aluatul. Asa ca am luat un pachet de biscuiti digestivi (sau nu, ca in final a mers si cu alte firmituri) si i-am zdrobit impreuna cu o bucata de unt. Photobucket
Apoi i-am turnat intr-o forma de tarta cu fundul detasabil si cu o lingura (ba si cu degetele) am aranjat situatia sub forma unui 'aluat'. Fix ca la cheesecake, am dat tava la cuptor 10 minute, sa prinda putina crusta.
Photobucket
Intre timp am facut crema de lamaie, asa cum v-am mai povestit:
125ml suc de lamaie (sau lime, daca preferi aroma)
coaja rasa de la lamaie
100g zahar
85g unt taiat bucatele
2 oua mari
2 galbenusuri

Intr-o craticioara se amesteca sucul si coaja de lamaie, zaharul si untul si se pune pe foc mic.
Intr-un castronel se bat impreuna ouale cu galbenusurile.

Cand untul si zaharul s-au topit, toarna putin din mixtura in castronelul cu oua si amesteca bine (asta ca sa se incalzeasca ouale). Apoi toarna ouale cu totul in cratita, amestecand constant pe foc mic, pana ce compozitia se ingroasa si aproape ca face bulbuci pe margini.
Acestea fiind zise, se toarna crema in forma de tarta si se mai da la cuptor 10 minute, ca sa se aseze cu totul.
Photobucket
Daca vrei si vartejuri de mure (sau zmeura, desigur) - pune o mana de zmeura intr-o craticioara impreuna cu 3 linguri de zahar si 4 de apa (cantitatile-s aproximative, eu am facut din ochi). Zdrobesti fructele si lasti toata treaba sa bulbuceasca pe foc pana devine un gem siropos, pe care-l torni peste crema de lamaie din tarta. Apoi, cu o furculita sau lingurita incepi sa te joci amestecand. Tot 10 minute tre' sa mai stea apoi in cuptor :)
Photobucket
Btw - toata treaba nu dureaza mai mult de 30 de minute. Cu tot cu spalat de vase :)
Cel mai bine e sa mananci tarta rece, dar daca nu te poti abtine.. aia e.

Etichete: , , ,