Istanbul: Foodie stuff

Totul incepe cu o bere Efes la o terasa, pe unde se nimereste - in cazul meu: Nevizade, o increngatura de stradute pline cu carciumi, la doi pasi de pietonala Istiklal si de piata de peste. Desigur, "o bere" este un termen general, care desemneaza o masa plina de halbe reci.

Se continua cu kebab: cate o oprire la fiecare taraba unde gasesti carne infipta-n batz si perpelita la foc. S-ar putea sa-ti ia mult timp - but hey, nobody said it was easy! But somebody's gotta do it.

In mod normal, carciumile de sub podul Galata sunt de evitat cand vine vorba de mancare, ca prea urla a "tourist trap" de la un capat la altul. Da' asta nu inseamna ca nu poti sa te asezi la o masa, sa mai iei "o bere", hai poate si-o farfurie de hamsii (se cheama la fel si la ei ;), si sa te uiti spre port, unde urla sirenele ferryboat-urilor, dar si diversi domni care cheama turistii la o plimbare pe Bosfor.

On the healthy side, in josul strazii Istiklal (ca si in multe alte cartiere din Istanbul) o sa gasesti tarabe pline cu fructe, care asteapta sa fie stoarse. Baga niste vitamina C la pahar, ca sa-ti fie mahmureala mai usoara a doua zi ;)

Si tot din seria "la pahar", nu uita de ceaiul turcesc. It's a must.

Si cand ti s-o face foamne, ia ferryboat-ul de la Eminönü la Kadıköy si cauta carciumele Çiya Sofrasi si Çiya Kebap (le gasesti fata-n fata, pe Güneşli Bahçe Sok. 43). Eu am intrat la Sofrasi, unde am umplut niste farfurii cu salate de tot felul (turcii chiar se pricep sa faca frunzele astea gustoase), plus alte zemuri si chiftele.

La desert, ia o inghetata turceasca, just for the fun o it. Nu e cea mai buna din lume (pentru ca cea mai buna e in Italia, doh), dar are o consistenta interesanta, plus ca baietii astia care ti-o pun in cornet, fac si un mic circ. Las' ca vezi tu ;)

Acestea fiind zise, mai sprijina-te intr-"o bere"...
...si asteapta ca o tanti sa-ti pregateasca niste gözleme (o foaie ca o clatita, umpluta apoi cu diverse - branza, carne, legume etc - si apoi coapta.
Enjoy langa "o bere".

Si nu uita, if anything goes wrong, pentru astfel de situatii s-a inventat baclavaua. Cate una din fiecare si totul va fi ok.

And also, my guilty pleasure - tulumba!

Cam atat. Va las cu "o bere". Cheers ;)

Etichete: , ,