Tarta cu capsuni si fistic

Cand m-am apucat sa fac tarta asta, am constatat ca faina pe care o aveam in casa expirase. Semn ca it's been a long time de cand n-am mai avut initiative din astea. Dar mi-am facut curaj, am coborat in arsita de afara, am cumparat faina si m-am apucat de aluat.

Am mixat in robot 350g de faina cu 100g de zahar si 220g de unt, taiat cubulete, si coaja rasa de la 1 lamaie. Cand treaba arata ca o gramada de firmituri, am adaugat un ou, am mixat din nou, apoi doua-trei linguri de apa rece-rece (eventual gheata topita), pana se leaga aluatul. Se scoate pe blat, se modeleaza in forma de disc, se impacheteaza in folie alimentara si se da la frigider cel putin juma' de ora.

Timp in care m-am ocupat de ceea ce avea sa ajunga umplutura tartei: intr-o craticioara am topit 45g de unt, pana ce partea solida a inceput sa capete o culoare golden-brown. Am adaugat semintele dintr-o pastaie de vanilie si l-am lasat sa se aromeze 10 minute.

Intr-un bol am amestecat 50g de fistic nesarat macinat (cumparat de la un magazin plin de fructe uscate, alune si condimente de la etajul 1 al pietei Obor. daca nu ajungeti acolo, luati fistic nesarat si-l maruntiti la robot) cu 2 lingurite de amidon (si dupa asta a trebuit sa plec la supermarket, se pare ca nu mai am nimic prin bucatarie :p). Treaba asta am amestecat-o cu 2 oua, 60ml de iaurt grecesc si untul topit si aromat cu vanilie.
Am curatat 500g de capsuni, am luat aluatul si l-am intins intr-o forma de tarta cu fundul detasabil si le-am aliniat langa umplutura de fistic.
Tarta am umplut-o cu capsuni ciopartite...
...peste care am turnat smacolina verde...
... si am umplut tarta. Ca sa fie bine. Ca sa nu fie rau.
Vreo 40 de minute mai tarziu, dupa un sejur in cuptorul inchis la 180C, mi s-a intamplat o minunatie aromata.
Deci I've still got it.

Etichete: , , , , , ,