Cele mai bune piureuri

Azi dimineata cand m-am uitat pe geam am fost sigura c-a venit toamna. Meteosensibilitatile mele sunt in tandem cu mancarea, prin urmare zilele mohorate inseamna, at least in my (cook)book, comfort food.

Asa ca, in sensul acelor de ceasornic, am aliniat:
Piure de cartofi cu usturoi copt - cat fierb cartofii, bagi la cuptor cel putin o capatana de usturoi. Dupa ce se coace, se scoate usturoiul din pielita - va fi aproape cremos - si se amesteca cu cartofii in care ai pus unt, lapte, sare si poate un praf de nucsoara.
Piure de pastarnac cu patrunjel si bacon - pastarnacul se fierbe si apoi se paseaza cu unt si lapte, se amesteca cu bucati de bacon care a fost prajit pana s-a facut crocant si se pune si-o mana de patrunjel la toata treaba, plus niste sare grunjoasa. E noul meu piure preferat, dar o sa-l ajustez la perfectiune cu niste ardei iute si usturoi. O sa se cheme "piure cu de toate". Aproape la fel de bun ca shaorma cu acelasi nume.
Piure de cartofi dulci cu pasta de ardei iute -  cartofii dulci se dau la cuptor vreo 30-40 de minute, pana se inmoaie, apoi se paseaza si se amesteca cu 1-2 linguri de pasta de ardei iute (harissa, eros pista, ce-ai la indemana), plus niste sare. E ceva ce merita repetat over and over again pana la primavara.
Piure de telina cu verdeturi - telina se fierbe pana se inmoaie, se paseaza cu unt si lapte (un robot de bucatarie ar fi bun aici), se asezoneaza si se amesteca cu patrunjel, marar, ceapa verde sau chives.
In aceasta lumina a carbohidratilor simpli, nu ai cum sa nu iubesti toamna.

Etichete: , , , , , , ,