Remembering Dublin

De cand am fost in Dublin, tot vreau sa scriu sa postez poze instagrame cu cat de frumos a fost. Un an si jumatate de procrastinare mai tarziu, iata ca mi se intampla (sper sa nu am aceeasi rata de raspuns si cu mersul la sala, ca tocmai mi-am facut abonament si e pentru luna asta, nu iunie 2014).

Dublin e incantator si plin de surprize. Nu e Paris, dar eu tot as zice ca-i decadent – cum altfel sa caracterizez un oras in care lumea bea pe strazi pana dimineata (pentru ca am ajuns in Dublin undeva dupa miezul noptii, primele mele amintiri de acolo sunt cu niste tinere ambetate si imbatate care se impleticeau in fata clubului de langa apartamentul in care mi-am parcat Samsoniteu’) si unde am mancat cele mai bune stridii ever?

Pe incercatelea, Dublin este un oras care te va indemna sa revii – fie pentru bere, whiskey, peste proaspat in port sau shepherd’s pie in pub. Motive se gasesc.

E o capitala mica, dar suficient de interesanta cat sa te tina fermecat zile intregi. De la muzee distilerii la pub-uri aglomerate, restaurante cu stele Michelin si terase aglomerate, Dublin iti rezerva toate surprizele unei metropole, dar la o scara mai mica. Ceea ce pentru gustul meu e perfect – in cele doua zile cat am stat pe acolo nu am fost coplesita de tot ce se intampla in jurul meu (cum mi s-ar fi intamplat la Londra), ci am putut sa ma bucur in liniste de un farmer’s market, de un rose la terasa (zile insorite si calde in luna octombrie – ce bafta am avut!) si de conversatiile agitate legate in fata pubului with the locals (sunt cei mai prietenosi, volubili si primitori oameni pe care i-am intalnit. si nu pentru ca erau beti :)).


In Temple Bar 


Obligatoriu de punctat o plimbare prin cartierul vechi Temple Bar. Pe stradute gasesti o combinatie interesanta de atmosfera culturala si petrecere deșănțată. Aici sunt zeci de pub-uri unde serile sunt udate cu bere si whiskey, acompaniate de muzica live si aglomerate de mii de oameni cu chef de petrecere. N-ai sa fii surprins cand vei fi oprit pe strada ca sa ciocnesti o sticla de bere cu un dubliner mai vesel.
Daca prinzi un weekend la Dublin, nu rata piata care e organizata sambata in Temple Bar. E un loc perfect pentru foodies, care se aduna aici pentru bunatatile gourmet locale. S-au punctat cidru de mere, carnati de caprioara, porc la protap si prajituri de casa cu rom si portocala. Nu rata nici taraba cu stridii proaspete – comanda-ti o duzina, alaturi de o felie de paine irlandeza si un pahar de vin alb bine racit (asta e momentul in care mana imi tremura pe tastatura si-mi vine sa las prostiile si sa caut bilete de avion).
Words to live/eat by

Guinness, whiskey si pub-uri 


Guinness Storehouse (St James's Gate, Dublin 8) este cea mai populara atractie turistica a Dublinului. Fosta fabrica este acum un muzeu unde poti vedea vechi echipamente folosite pentru fabricarea berii, precum si ingrediente, spatii de depozitare ori afise publicitare de pe vremuri. La ultimul etaj vei gasi Gravity Bar, care iti ofera o panoramaa de 360° asupra orasului. Si pentru ca sigur ti s-a facut pofta de un Guinness, aici poti sa te impiedici de un pint.

Si daca tot ti-ai intrat in mana, fa o vizita si la distileria Old Jameson (Bow Street Distillery, Smithfield, Dublin 7). Aici nu se mai produce whiskey de ceva vreme, dar poti lua parte la un tur care recreeaza procesul si se incheie cu o degustare.

Rezerva-ti o seara si pentru un pub crawl si nu rata iconicul Temple Bar, care da si numele intregii zone vechi. Comanda o bere (sau mai multe)...

... langa un castron cu alune caramelizate si aromate cu rozmarin (really really good stuff).

Daca vrei sa mai marchezi pe lista ta un pub care e neschimbat de un secol, trebuie sa treci si pe la Mulligan’s (8 Poolbeg St, Dublin 2). Guinness-ul nu lipseste nici de aici.


Must go/do



Daca ai noroc de vreme frumoasa (I did, I did!), ia trenul DART si coboara la Howth, la 14km nord de Dublin.
Aici plimba-te pe faleza si opreste-te la unul dintre restaurantele care servesc peste si fructe de mare pana n-o dai in romantisme dubioase.
Ai de unde sa alegi, iar daca gasesti si o masa sub soare (eu m-am postat langa niste oameni pana i-am facut sa se simta destul de prost incat sa plece si sa elibereze terenul) – te poti considera norocos. Daca ai parte de stridii mari si proaspete - well, you're in (irish) heaven.

Tips & Tricks


Etichete: , , , , , , , , ,