Despre pui (and that’s not a term of endearment!)



Avand in vedere ca mi-am petrecut ultimele 4 zile facand naveta intre pat si canapea, intre febra si frisoane, intre paracetamol si aspirina (gripa, get it?!), am dezoltat niste fantezii grave care includ o supa fierbinte de pui. Chestie care, din pacate, nu mi s-a intamplat. Si chiar daca colega mea Ioana, food editorul GoodFood, s-a oferit sa work her magic, eu am avut proasta inspiratie sa nu abuzez. Mare greseala.

And to top it all, intr-una din zilele astea in care highlightul culinar a fost o punga de covrigi si un fresh de grapefruit de un litru, un prieten m-a hartuit telefonic sa-i dau o reteta pentru pui la cuptor. Ceea ce mi-a pus capac, pentru ca am inceput sa-mi amintesc de puiul manjit cu unt si copt impreuna cu niste cartofi noi, dupa reteta Juliei Child, de cel umplut cu lamai, usturoi, aromat cu rozmarin si tavalit in ulei de masline si chili powder, copt cu legume, de cel extra-fraged, invelit in crusta de sare aromata cu usturoi si rose (magic, magic combo), plus toti puii care mi-au mai trecut prin bucatarie. Astea in conditiile in care oricum de la atatea pastile mi-am pierdut gustul momentan, ca de altfel si mirosul, pentru ca am nasul infundat. O poezie.

Going down on memory lane, mi-am dat seama ca puiul e un soi de comfort food pentru mine. Cand veneam de la scoala, bunica imi pregatea pui la gratar sau la tigaie, cu piure si salata. Mai tarziu, cand am inceput cu examenele – pentru intrare la liceu, bac, facultate – cumva s-a dezoltat o superstitie ca inainte de ele sa mananc frigarui de pui :)), singurele chestii pe care stiam sa le fac inainte sa ma apuc cu adevarat de gatit erau penne arrabbiata si pui la cuptor cu o sticla de bere infipta-n fund (de unde si reteta de pui sodomizat :))). Iar de fiecare data cand se enerveaza ca n-am mai gatit de prea mult timp, Andra, prietena mea cea mai buna, ma pune sa-i pregatesc pui. Deci avem un fel de relatie speciala.

Si nu doar eu, pentru ca, potrivit unui studiu Transavia, peste 65,5% dintre romani consuma carne de pui aproape zilnic, cantitatea medie lunara fiind de 2-3 kg/ persoana.  M-a mirat insa ca majoritatea (peste 79%) prefera pieptul de pui (mie imi plac pulpele, cuz they’re fattier, doh ;), iar supele, ciorbele si gratarele sunt cele mai populare preparate din pui care se intampla pe mesele romanilor. La mine e puiul la cuptor, in caz ca n-a reiesit asta din cele de mai sus :p. Ceea ce inseamna ca imediat ce-mi reintru in forma, asta se intampla la mine-n bucatarie. Word!

Etichete: , , ,