Cartofi dulci cu nuci si dressing aromat


E un hibrid de salata-garnitura care e buna si rece, si calda. E aromata, are multe texturi, ba' mai e si sanatoasa. Dubios ca-mi place. In plus, cred ca o sa mearga bine pusa intr-o caserola si luata la un picnic in cateva saptamani, cand sper ca vremea o sa fie de acord cu planurile mele.

Am incins cuptorul la 190 de grade, am luat 2 cartofi dulci (cam 850g impreuna) si i-am taiat in cuburi - nu trebuie sa-i cureti de coaja, doar sa-i speli bine (cred ca in sezon o sa incerc reteta asta si cu dovleac - sigur o sa iasa buna and way cheaper ;). I-am amestecat cu trei linguri de ulei, sare, piper si i-am pus intr-o tava care a stat la cuptor vreo 40 de minute (la jumatatea timpului i-am mai rascolit putin, sa se rumeneasca pe toate partile).

Cat timp cartofii s-au copt, am pus la indemana vreo 60g de nuci prajite, 1 mana de stafide. 1 legatura tocata de patrunjel, plus niste coriandru (acquired taste - daca iti place, aduce o nota foarte interesanta) si 3 cepe verzi tocate marunt.

Apoi m-am ocupat de dressing: intr-un borcan gol am turnat 60ml de ulei de masline extravirgin, 2 linguri de sirop de artar (asta a fost momentul cand a trebuit sa cobor pana la Mega Image - asa se intampla daca gatesti pancakes in deplasare si-ti lasi siropurile prin alte bucatarii :p), 2 linguri de suc de portocale proaspat stors, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingura de otet de sherry (aici m-am felicitat ca depozitez in bucatarie 7 feluri diferite de otet - niciodata nu stii cand o sa ai nevoie de vreunu' mai dubios ;), 2 lingurite de ghimbir proaspat ras si 1 varf de scortisoara macinata. Am pus capac borcanului si am amestecat bine. Shake it, baby.

Cand cartofii au fost gata, i-am pus intr-un bol, am adaugat ceapa, patrunjelul, nucile, stafidele, ba chiar si un pic (mai multa) de pudra de ardei cayenne (some like it hot) (poti folosi si alte variante: fulgi de ardei iute, ardei iute proaspat, taiat marunt, pasta harissa etc) si apoi am turnat dressingul. Am amestecat toata treaba, am mai ajustat sarea & piperul, apoi am mancat trei portii. E bine totusi ca am si o urma de self-control si am mai lasat una si pentru a doua zi :-/

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,