Miel de Paste - pulpa de miel cu rozmarin si coaja de portocala & cartofi in untura de gasca

Daca (si tu) esti genul care nu mananca miel deloc, sau poate doar (cu eforturi) la Paste, asta e reteta pe care o cautai. Sa se noteze de la inceput, nici eu n-am in spate o poveste de dragoste cu mielul, dar am inceput sa ne imprietenim in urma cu cativa ani, cand am descoperit niste feluri aromate, care au reusit sa ma convinga. Dar de gatit miel, nu prea s-a intamplat. Prin urmare, pulpa asta de miel e prima pe care am gatit-o ever. S-a intamplat la sedinta foto GoodFood pentru numarul de aprilie si a fost un succes neastepat, astfel ca a ajuns si pe coperta. Si s-a intamplat dupa cum urmeaza.

Am tocat marunt 1 mana de frunze de rozmarin (dar am pastrat cateva crengute cat sa-mi ajunga pentru intepat mielul si pentru aromat cartofii - lasa ca vedeti voi mai jos ;-), coaja de la 1 portocala si vreo 4-5 catei de usturoi.
Toate cele de mai sus le-am pus intr-un mojar, unde le-am batut cu pistilul impreuna cu niste sare si piper proaspat rasnit, dupa care am adaugat ulei de masline extravirgin, cat sa se formeze o pasta colorata si aromata, cu care am uns apoi pulpa de miel. Ce nu se vede in poza de mai jos e ca apoi am luat un cutit mic (de legume) cu care am intepat mielul ici-colo, si am infipt niste frunze de rozmarin pe unde am apucat. Mielul astfel tratat a fost pus in tava, acoperit cu folie de aluminiu si dat la cuptorul incins la 180C timp de vreo 1 ora si 20 de minute. Pe final am dat folia jos si l-am mai tinut o vreo 10-15 minute, pana a prins o crusta rumena, dupa care l-am scos, l-am acoperit si l-am lasat sa se odihneasca vreo zece minute.
Dar cat mielul era in cuptor, eu m-am ocupat si de cartofii noi. 1 kilogram de cartofi noi, bine spalati, au ajuns la fiert intr-o oala cu apa. Acolo au stat vreo 15 minute, pana ce s-au inmuiat. I-am scos, i-am scurs, si i-am prajit, in transe, intr-o tigaie in care incinsesem cateva linguri de untura de gasca. Cat se rumeneau, am aruncat peste ei cateva frunze de rozmarin si cativa fulgi de sare Maldon.
La final, treaba arata cam asa.
Chiar daca nu apare pe nicaieri, in ultimul moment mi-am amintit ca ar merge p e r f e c t un sos de menta, asa ca am luat toate frunzele pe care le pastram pentru cine stie ce cocktail alcoolic si le-am pus in mojar unde le-am amestecat cu ulei de masline, putin usturoi si zeama de lamaie.
Pentru cine intreaba, pulpa de miel am luat-o de la o macelarie turceasca de pe Ritmului, aproape de intersectia cu Avrig. Se numeste Cutitul de Aur si am descoperit acolo tot felul de bunatati, cum ar fi kebabul adana perfectly spicy si fripturile din vrabioara de vitel. De acolo ma aprovizionez acum si cu naut, tahina, samburi de pin & bulgur. Drop by cu incredere si spuneti ca v-a trimis fata-cu-revista-cu-mielu'. That should confuse them :)))

Cat despre untura de gasca - e de gasit la Selgros si in piata Obor, la etajul 1.

Voi ce faceti de Paște? (eu nimic, ma duc la mama :)))

Etichete: , , ,