Italian Brunch / Tuscan party

Italians do it better. Mancare, pantofi, masini, spritz. Asa ca o petrecere italiana in fiecare luna de vara it's just what I needed.

Ce-am avut in minte a fost genul acela de petrecere pentru care pregatirile dureaza 15 minute max, unde mancarea e delicioasa doar pentru ca ingredientele sunt exceptionale, nu pentru ca ai petrecut juma' de zi in bucatarie (eu mi-am cam invatat lectia cu party-urile de care nu mai ai chef pentru ca you're already tired atunci cand incep, fiindca ca te-ai fatzait ca un titirez on speed prin bucatarie).

Deci reteta e simpla - o serie de ingrediente bune (dar foarte bune!), imprastiate pe niste farfurii/ tocatoare/ castroane, cateva sticle, cateva pahare, un decantor si-o galeata de gheata.

Prima petrecere italiana, cea cu care am ales sa inaugurez vara, a avut ca tema Toscana. Pentru ca bucataria de aici e simpla si savuroasa, pentru ca au Chianti, trufe albe si Chianina, si pentru ca atunci cand am cumparat bilete de avion spre Florenta, n-am mai reusit sa plec. Deci am avut toate motivele delicioase, plus un strop de nostalgie (asta daca poti sa fii nostalgic for someplace you've never been to. ma rog. cred ca se numeste fernweh :-)

Inapoi la petrecere (let's call it brunch, chiar daca incepe la 12:00 si se termina la miezul noptii), am luat unele dintre cele mai misto chestii pe care Laura, "curatorul" de la I Regali di Francesca, le-a gasit in Toscana.

Branza cu ardei iutebranza cu migdale I Creativi & branza cu busuioc I Creativi

Capocollo (i se mai spune si coppa si e practic ceafa de porc air-cured, cu aroma delicata si o textura minunata, delicios beyond words, perfect pentru antipasti, panini, si cred ca ar merge perfect pe o pizza proaspat scoasa din cuptorul cu lemne si presarat alaturi de o mana de rucola) si prosciutto toscano (are un gust exceptional, nu se compara cu ce gasesti gata feliat prin supermarketuri). In mijlocul situatii s-au aflat niste bucati de pecorino toscan DOP (cu restul ma pregatesc de-un pesto zilele viitoare, dar ar fi perfect si langa niste bucati de para sau smochine proaspete, toata treaba picurata cu niste miere. sooo goood)

S-a mai intamplat la brunch si un salam cu trufe si un altul care se cheama Finocchiona (aromat cu seminte de fenicul si piper negru, a fost prima data cand l-am incercat and it's a newfound love)

Langa toate astea am gasit de cuviinta sa insir si niste rosii uscate, o mana de masline, plus foccacia de care m-am indragostit cu cateva zile-n urma, numai buna de tavalit prin niste ulei aromat (but let's not make a habit out of this, paine + ulei nu cred ca e cea mai smart chestie care mi se poate intampla daca vreau sa mai incap in rochiile de vara).

Last but not least, in background a fost si un Chianti San Jacobo Riserva 2010, DOCG, ca doar de aia e Toscana, iar eu n-am visat la dealuri impodgorite (that's not a word, I know) degeaba.

A fost greu, dar am izbandit, acum tot ce trebuie sa fac e sa ma mentin antrenata pana la urmatoarea petrecere, cuz my Italian summer it's only getting started. Ramane de vazut ce tema o sa mi se intample, la I Regali din Francesca am gasit muuuulte chestii interesante, cat sa-mi ajunga pentru un an si inca ceva de petreceri. Ce mi-a placut cel mai mult a fost selectia impecabila de produse - artizanale, de la top producers - chestii care n-am vazut sa se gaseasca si-n alta parte prin .ro. Tot ce-mi doresc acum e sa-si deschida si un magazin fizic pe care sa-l includ in circuitul meu de weekend, alaturi de Pain Plaisir, Rue du Pain, Origo, Simbio si alte rasfaturi.

Aaah, the life, the love. (Excuse my enthusiasm, but the Chianti is taking its toll ;-))

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,