[in cautarea retetelor boieresti] Pui la cuptor cu legume si sos Suprême

Acesta e un fel care, acum aproape un secol, se intampla des la mesele de la Conacul Polizu. Nu e o mancare moldovenesca la origini, dar boiereasca e sigur. Sosul frantuzesc - catifelat si bogat - pregatit cu supa de pui si smantana, ii dau un rafinament de secol trecut, cum rar mai gasesti acum prin meniuri.

Eu am descoperit reteta pentru ca doamnele de la bucataria conacului au fost suficient de dragute incat sa mi-o povesteasca, ba chiar sa ma lase sa o si testez.

In acest scop am aliniat pe o masa ce se vede mai jos. Trandafirii totusi nu i-am pus in mancare.


Am umplut o tava cu pulpe de pui dezosate si ciocanele (am folosit Fragedo). Le-am asezonat si le-am presarat cu putin ulei si boia dulce (deh, nu mancam singura la masa, ca sa curga cu pudra de ardei cayenne sau fulgi din Sri Lanka), apoi am turnat un pahar de vin alb, am aruncat alaturi si vreo 10 catei de usturoi, iar tava a intrat la cuptorul incins la 200 de grade, cam 1 ora. In acest timp, sosul scade si puiul capata culoare. Am mai intors pulpele si le-am mai lasat putin, pana s-au rumenit.

Intre timp m-am ocupat de legume: ardei verde, rosu, morcov - toate taiate cubulete -, alaturi de un castronel de mazare au fost calite in 50g de unt topit, apoi asezonate cu sare si piper si parfumate cu busuioc.


The final touch - sosul Suprême



Mai jos e reteta, fix cum a fost primita de la doamna Daniela, care are in grija bucataria de la Conacul Polizu. In plus, timp de cateva zile, m-a avut si pe mine pe cap. Bonus :))

75g unt, 75g faina, 350g supa de pui, 50g smantana grasa de gatit (lichida), zeama de la 1 lamaie, 2 galbenusuri, sare

Untul se topeste si se adauga faina treptat, amestecand cu telul pana se incorporeaza. Se stinge cu supa de pasare strecurata (deci doar zeama), se adauga galbenusurile, amestecand, sa nu se taie. Se adauga zeama de lamaie, se amesteca din nou, se ia de pe foc si se completeaza sosul cu smantana lichida.

Ce obtii apoi e sosul catifelat de care vorbeam mai sus.

Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,