Taiwan: dumplings la Din Tai Fung

Dupa micul dejun din care n-am fost in stare sa recunosc prea multe, urmatoare masa din Taipei a fost un pranz  cu xiaolongbao, un fel de galusti (totusi chiar nu e termenul potrivit) umplute cu diverse. Poate suna ciudat, but it was pretty gourmet stuff.

Exista un singur restaurant specializat in acest gen de dumplings (am hotarat sa le zic asa, ca sa nu ma mai gandesc la galustele din supa de pui a lu' bunica-mea) care a primit o stea Michelin. Este in Hong Kong, se numeste Din Tai Fung si face parte dintr-un lant de carciumi care a pornit in Taiwan, in anii '80.

Primul restaurant deschis se afla in Taipei. Ghidul Michelin n-a calcat mai departe de Hong-Kong si Macao, asa ca the original nu e la fel de titrat. Dar e cel putin la fel de bun.

Pe scurt (zic sa nu ne lungim, ca aici e 2 noaptea si eu tre' sa ma trezesc la 6 ca sa plec in Taiwan cu satelitu'), am mancat 'nshpe feluri de dumplings (cu porc; dovlecel si creveti; trufe si porc; legume la abur si carne tocata de porc; peste; ciuperci la abur; creveti la abur, wonton cu creveti si porc - my favourite; cu fasole rosie - astea erau pe post de desert) si am baut bere Taiwan (chiar asa se numeste; i know, they're very creative).
Xiaolongbao la gramada
Perfect bite in the making
Castraveti picanti
Din Tai Fung House Special
Supa de pui. Not really my cup of... soup
Spicy wonton. My fave. Slurp.
Totul a fost foarte (da' foarte) bun, iar serviciul impecabil - am stat intr-un separeu, chelnerii au fost foarte bine coordonati (niciodata paharul nu a fost gol, la fel si masa), si fiecare fel ne-a fost explicat in detaliu - din ce e facut, cum se mananca, cu ce sos merge etc.

Schema e urmatoarea: intr-o farfurie mica, torni soia si otet de soia peste niste fire de ghimbir (proportia e de 1 parte soia, 3 parti otet; nu invers, cum am facut eu). Iei un dumpling, il moi in sos, il pui in lingura, il intepi cu betisorul astfel incat o parte din lichidul care e inauntru (un soi de supa) sa iasa (altfel risti oricum sa te frigi ca naiba :)), mai trantesti apoi putin ghimbir deasupra si bagi la jgheab. (Povestind asta mi s-a facut foame iar, desigur).

Gata, nu mai zic nimic. Da' uitati-va la video sa vedeti ce fac baietii in bucatarie si cum le merg mainile.



PS - Daca Taipei nu e chiar urmatoarea destinatie pe lista voastra (cu toate ca you might wanna reconsider that), Din Tai Fung mai e de gasit si in Japonia, SUA, Coreea de Sud, Singapore, China, Hong Kong, Indonezia, Malaezia, Australia si Thailanda. Do try ;-)

PS 2 - Cand am ajuns la carciuma am vazut ca nu-mi incarcasem aparatul foto. Rookie mistake, ce sa zic. Asa ca Galaxy S4 to the rescue. And I can say I'm quite pleased with the result.

Etichete: , , , , , ,