[Competitia de] Thai green chicken curry

Vineri, inainte sa ma izbeasca raceala de care povesteam, am petrecut cateva ore in restaurantul Roberto's de la Hilton, in miros aromat de curry verde. Si nu a fost rau deloc. 
Am facut parte din juriul unei competitii de Thai Green Chicken Curry, organizata de Tourism Authority of Thailand, ceea ce inseamna ca am avut ocazia sa urmaresc in plina desfasurare de forte sase pasionati de thai food, fiecare dintre ei pregatind propria versiune a felului de mancare traditional. 
Concurentii au avut la dispozitie o ora pentru a pregati curry-ul cum stiu ei mai bine (timp mai mult decat suficient - odata ce ai toate ingredientele, chiar daca iti curry paste-ul from scratch, tot n-ar trebui sa dureze mai mult de juma' de ora ;-)

Dupa ce ei au terminat si ultimele ajustari, noi, cei din juriu, ne-am apucat de testat si notat. Curry-ul trebuia sa fie in primul rand gustos de sa-ti vina sa lingi farfuria, sa arate bine-n strachina, sa respecte succesiunea logica a etapelor (nu pui busuiocul la inceput, doh), sa existe un twist de creativitate. 
Dupa ce-am gustat tot si-am trecut prin diverse exclamatii - vai, ce bun/ cineva a scapat zaharu'n oala/ curry-ul asta e prea picant chiar si pentru thailandezi (si a zis-o chef Lem, care e thailandez, nu eu :-))/ asta nu e chiar asa de rau/ asta e prea uleios etc - am ajuns la o concluzie unanima.

Castigatoarea competitiei a fost Andra Ilias (cand i-am vazut curry-ul prima data - e cel din coltul dreapta sus - am crezut ca e prea 'soupy' and doesn't stand a chance, but it was awesome!). Ce-a castigat? Un curs de gatit thai in Bangkok. Mda. Data viitoare vreau in competitie, nu in juriu :)) 

Mai jos o regasiti pe yours truly instagramizata cu  frangipani-n par (moldoveanca atata' stie), in timp ce semneaza diploma castigatoarei

Pentru cine vrea sa se antreneze pentru alte competitii de Thai green chicken curry - mai jos e reteta clasica, pe care au primit-o toti concurentii si care a fost punctul de plecare al concursului.

INGREDIENTE


Intr-o tigaie soteaza pasta de curry in ulei, la foc mediu, pana ce se elibereaza aromele. Da focul mai incet, si adauga, treptat, ½ din laptele de cocos, amestecand, pana ce deasupra se separa un strat subtire de ulei verzui.

Adauga puiul si frunzele de kaffir lime, mai lasa pe foc 3 minute, apoi da focul putin mai tare si lasa sa dea in clocot. Adauga restul de lapte de cocos, asezoneaza cu zaharul de palmier si sosul de peste, iar cand amestecul da din nou in clocot - adauga vinetele. Mai lasa curry-ul pe foc pana ce vinetele sunt gata, presara busuiocul si ardeiul iute si opreste focul.

Curry-ul merge bine cu orez jasmin (google it - se gaseste ceva mai greu, dar nu imposibil :-)

Etichete: , , , , , , , , , , , ,