Israel // Accra: pranz la Uri Buri

Uri Yirmias: "Oh, this? Sorry, I forgot to shave today"
Uri Yirmias este un experimentat chef autodidact. El este ingredientul secret al restaurantului Uri Buri, cea mai buna carciuma din Accra (Akko), datorita talentului exceptional cu care pregateste pestele si fructele de mare. 

Nu va ganditi la cea mai buna cherhana in care ati mancat vreodata - n-are nicio legatura cu locurile un gasesti peste la gratar, in saramura, pane si inca vreun fel de tocanita (nu ca ar fi ceva rau cu asta, eu una abia astept sa mai trag o fuga in Delta). La Uri gasesti peste si fructe de mare proaspete, alese de el chiar in aceeasi dimineata si pregatite la perfectie, cu multa creativitate. De-a lungul anilor, Yirmias a calatorit in mult, asa ca aromele pe care le-a experimentat se reflecta in meniul locului.  

Intreaba-l ce e proaspat si bun de comandat si Uri iti va aduce scoici St. Jacques zemoase, calamar cu kumquat si grapefruit roz, peste proaspat in sos de mustar sau miere cu rozmarin, ceviche cu lamaie, ulei de masline si ceapa rosie, dar si cele mai bune supe (bisque si chowder) (eu n-am gasit pana acum altele care sa-mi placa mai mult). De asemenea, cauta in meniu crevetii creoli cu sos de smantana si mango. Dar, in general, mergi pe mana lui Uri, care incurajeaza jumatatile de portie, ca sa poti incerca cat mai multe din meniu. 

Restaurantul il veti gasi intr-o veche casa otomana pe malul marii, cu camere mici, decorate cu note arabesti. Daca vremea e frumoasa, e o idee buna sa alegeti terasa cu vedere la Mediterana si o sticla de vin bine frapata. Nu uitati sa faceti rezervare, ca e nevoie (Strada Haganah 93, Akko, telefon +(972)4-9552212). Umbla vorba-n targ ca asta ar fi cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Israel.  
Limonada
Paine proaspata cu unt
Bere locala
Ceviche cu lamaie, ulei de masline si ceapa rosie
Tilapia caramelizat cu sfecla
Somon cu spuma de wasabi
Supa de fructe de mare cu lapte de cocos, busuioc, coriandru si ghimbir (cea mai buna pe care-am mancat-o vreodata, si mie nici nu prea-mi place laptele de cosos)
Barramundi cu lamaie si piure de conopida
Fructe de mare cu cuscus israelian (ptitim)
Peste cu sos de smantana si alge
Ceva file de peste (can't remember anymore :p) cu orez 
Ceai negru cu menta, pe terasa

Etichete: , , , , , , , ,