Tort de banane cu nuci | glazura de ciocolata & cafea | topping alune sarate & caramelizate

Răsfoiam acum vreo doua luni cartea lui David Lebovitz, Ready for Dessert, si a fost o reteta care mi-a ramas in minte. Combina două dintre lucrurile mele preferate – blatul cu banane și alunele în caramel sărat. Iar ciocolata nu putea să strice cu nimic. 

A durat putin sa iau o decizie in acest sens, pentru ca sa ai un tort din asta in bucatarie e destul de periculos. Doar vedeti si voi cum arata! Cand, in final, mi-am facut curaj, am adaptat putin reteta după propriul gust și chef, apoi l-am taiat felii si l-am impartit cu cat de multi prieteni am putut. Sa nu am doar eu de suferit.

INGREDIENTE


Pentru blat, amesteca intr-un bol, amesteca faina, scortisoara, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

Intr-un alt bol, bate untul cu zaharul, la viteza medie, pana ce devine cremos si aerat, intre 3 si 5 minute. Adauga vanilia, cafeaua instant, apoi ouale, unul cate unul, amestecand pana ce sunt complet incorporate.

Adauga apoi jumatate din amestecul de faina, urmat de lapte batut/ iaurt/ smantana (eu am folosit smantana) si piureul de banane. Incorporeaza si restul de faina, apoi amesteca si nucile in compozitie.

Din aluatul astfel obtinut poti coace doua blaturi cu un diametru de 23cm. Eu am ales sa coc cele doua blaturi intr-o forma mai mica (16cm), astfel incat sa-mi ramana extra compozitie si pentru cateva briose. Orice varianta ai alege – coace aluatul in cuptorul incins la 180°C, in tavi tapetate cu hartie de copt, timp de 30-40 de minute (in functie de dimensiunea aleasa), pana ce o scobitoare inserata in centrul blatului iese curata. Lasa apoi blaturile sa se raceasca inainte de a le decora.

Pentru a pregati alunele, pune-le intr-o craticioara impreuna cu 100g zahar si 50ml apa. Cand zaharul s-a topit, incepe sa amesteci, pana ce acesta incepe sa se cristalizeze. Da focul mai mic si continua sa amesteci pana lichidul scade, iar alunele s-au caramelizat. Cand sunt aproape gata, adauga un praf de scortisora, apoi toarna-le pe o tava tapetata cu hartie de copt, lasandu-le sa se raceasca complet.

Pentru a face crema, combina intr-un castron ciocolata si cafeaua, apoi pune-le deasupra unei cratite cu apa care fierbe incet (apa nu trebuie sa atinga fundul bolului), amestecand din cand in cand, pana ce ciocolata s-a topit, iar amestecul este omogen. Ia castronul de pe cratita si adauga 150g unt taiat cubulete. Amesteca pana ce acesta s-a topit si obtii o crema catifelata. Las-o sa se raceasca.

Pentru a asambla tortul, scoate blaturile din forme. Pune unul dintre blaturi pe o farfurie sau un suport de torturi si intinde peste el o parte din crema de ciocolata si cafea. Intoarce celalalt blat invers si pune-l deasupra (daca ti-a iesit prea bombat, il poti ajusta din cutit ;-). Intinde restul de crema deasupra si pe marginile tortului. Presara alunele caramelizate.

Tortul poate fi pastrat cam 3 zile, la temperatura camerei. Dar garantez ca nu o sa stai sa te uiti la el atata timp.

(Dupa ce postez fotografia asta pe Facebook, Peter, un prieten, imi scrie: "I think being married to you would be very plesant but a bit dangerous". Vreo juma' de ora nu m-am oprit din ras :-))

Etichete: , , , , ,