Printre retete se
numara si: Memory of a Mortadella Sandwich, Tortellini
Walking on Broth, si Oops! I Dropped the Lemon Tart!.
Apare pe 6 octombrie, la Phaidon
Historic Heston
Heston
Blumenthal
E practic versiunea mai mica (si mai ieftina) a cartii-gigant a lui Heston
Blumenthal aparuta anul trecut. Aceasta costa la lansare 200$ (acum e 134$) si a
fost desemnata cartea anului de James Beard Foundation Awards. Versiunea noua
(43,80$) va avea acelasi continut ca si originalul, insa intr-un format mai
putin pretentios.
Historic Heston reprezinta o cautare a identitatii culinare britanice prin retetele vechi, incepand cu cele din era medievala si
pana in perioada victoriana.
Practic, Heston a luat 28 de retete istorice, le-a
deconstruit si le-a reasamblat. A obtinut o astfel verisiuni de secol 21, foarte
interesante, precum meat fruit (un fel care se regaseste in meniul Dinner, aflat pe locul
7 in topul celor mai bune restaurante) (vezi aici impresii de la vizita mea), quaking pudding si mock turtle soup.
Apare pe 14 octombrie, la
editura Bloomsbury USA
Joël Robuchon Food
and Life
Dr. Nadia Volf si Joël Robuchon
In vreme ce
dietele actuale nasc probleme si dezechilibre in alimentatie, mai mult decat
rezolva, si ne priveaza de o buna parte din placerile vietii, Food and Life este o oda adusa bucatariei
sanatoase. Celebrul chef francez Joël Robuchon ofera
o serie de retete gourmet echilibrate, pentru toate sezoanele si perioadele
vietii, iar Dr. Nadia Volf ofera explicatii detaliate referitoare la valorile
nutritive ale alimentelor folosite, precum si despre efectele acestora asupra
organismului.
Apare pe 30 septembrie, pe Assouline
Publishing
Mastering My Mistakes in the
Kitchen: Learning to Cook with 65 Great Chefs and Over 100 Delicious Recipes
Dana
Cowin
Dana Cowin, redactorul sef al revistei Food & Wine, poate
ca se pricepe la restaurante, insa se pare ca nu era un bucatar prea bun. Asta pana
de curand.
In aceasta carte, Cowin cere ajutorul unor chefi faimosi, precum April
Bloomfield, Alex Guarnaschelli, Tom Colicchio, David Chang, Alice Waters,
Thomas Keller si multi altii, cerandu-le sa o invete cum sa pregateasca niste
feluri de mancare delicioase in bucataria de acasa.
Apare pe 14 octombrie, la
editura Ecco
Meat: Everything You Need to Know
Pat LaFrieda si Carolynn Carreño
Pat LaFrieda, a patra generatie dintr-o familie de macelari, e unul dintre oamenii care au pus umarul la readucerea hamburgerului in atentia restaurantelor si in farfuriile noastre. Aceasta este prima lui carte si acopera mai mult decat carne tocata de vita – vei descoperi in Meat peste 70 de retete cu pui, porc, miel, vita si vitel, adunate de la unii dintre cei mai misto restaurateurs din New York, plus o serie de retete de familie.
In plus, LaFrieda spune care sunt cele mai bune si cele mai gustoase cuts (dintre care multe ieftine, pe care nu le cunosti si la care nu te-ai fi asteptat) si explica unele dintre cele mai meticuloase tehnici.
Apare pe 11 septembrie, la editura Atra Books
The Baking Bible
Rose
Levy Beranbaum
Rose Levy Beranbaum este o legenda in ceea ce priveste cartile de deserturi,
volumul sau din 1988, The
Cake Bible, fiind obligatoriu pentru oricine
vrea sa intre in complicata lume a prajiturilor.
In noua sa carte, Beranbaum
isi indreapta atentia catre baking in
general. Cartea ei include prajituri, dar si fursecuri, tarte si multe alte
deserturi.
Apare pe 4 noiembrie, la
editura Houghton Mifflin Harcourt
Ladurée
Macarons
Vincent Lemains
Aceasta
carte prezinta, pentru prima data publicului, 80 de feluri de macarons Ladurée: aromele, sursele de inspiratie si –
desigur – retetele pentru ca acestea sa fie pregatite acasa. La sfarsitul
cartii este si o sectiune practica, care arata pas cu pas cum pregatesc
chefii de la Ladurée prajiturile si umpluturile.
Printre retetele incluse in
carte se le gasesti si pe cele de 1) macarons clasice (vanilie, cafea, ciocolata,
lamaie), 2) macarons “nomade” (cele create pentru desinatii specific), 3)
macarons festive (Craciun, Paste etc), 4) macarons pretioase (aurii, argintii,
aramii), 5) macarons incredibile (violet, lemon lime etc), 6) designer’s macarons
(fructe de padure pentru Christian Lacroix, smochine si curmale pentru Christian
Louboutin, trandafir si ghimbir pentru John Galliano, guma de mestecat pentru
Alber Elbaz etc).
Apare pe 30 noiembrie, la editura Hachette
Livre
The Cookbook Book
Florian Böhm si Annahita
Kamali
Dupa cum se vede si din lista asta, numarul de carti culinare care pot aparea
intr-o luna (nu mai zic intr-un an!) e de-a dreptul intimidant. Nu esti sigur
de unde sa incepi? Editorul Annahita Kamali a facut lucrurile ceva mai simple: in volumul The Cookbook Book, ea a selectat 100 cele mai importante carti ale gastronomiei din
ultimii 300 de ani.
Cookbook Book este un opus al cartilor de bucate de toate formele, marimile, limbile
si traditiile culinare. De la clasice
precum Larousse Gastronomique si
Mastering the Art of French Cooking a
Juliei Child, la alegeri mai ciudate, precum The Mafia Cookbook si The Hawaiian Cookbook, ori mai
moderna Momofuku a lui David Chang, fiecare
dintre cartile prezentate a influentat, modelat ori revolutionat gatitul acasa
intr-un fel sau altul.
Apare pe 3 noioembrie, la
editura Phaidon
Tu pe care dintre cele de mai sus le vrei pe raftul tau?