Rata aromata la cuptor

Asa cum povesteam mai jos, de Craciun s-a intamplat si o rata la cuptor, dupa o reteta povestita de Florin, aici. Sincer, n-am intalnit pana acum o reteta de rata care sa nu-mi placa - e pasarea mea preferata, care salveaza neamu' puiului atat de fad, pentru care trebuie sa faci mari eforturi sa iasa altfel decat plictisitor.

Rata se spala, se curat, se usuca cu un prosop de bucatarie si se sareaza. Daca ai un amestec chinezesc de five spices cum se gaseste de cumparat prin Dragonul Rosu, il torni peste rata, precum si in interior. Daca nu, te adaptezi - in cazul de fata, scoti cuisoarele, anasonul si scortisoara dintr-un plic de mix pentru vin fiert si-l faci folositor pe tata, care e pus sa le piseze in mojar,
pentru ca apoi sa asezonezi animalul, pe care-l umpli cu cateva bucati de ghimbir curatat de coaja si o portocala taiata-n sferturi. Also, cu un varf de cutit se inteapa "din 2 in 2 centimetri, zonele cele mai grase (mai ales pieptul si locul unde se unesc pulpele cu corpul, pentru a permite grasimii topite sa se scurga); atentie sa perforati doar pielea si grasimea, nu si carnea" - am incheiat citatul din Crazy Mother Cooker :p
Acestea fiind zise, pui rata pe gratarul de la cuptor, cu o tava cu apa dedesubt (sau intr-o tava cu grill incorporat) si o lasi acolo, la 220 de grade (adica foc mai mare) timp de 15 minute apoi la 180 de grade (foc mic) - 2 ore si jumatate, intorcand-o din cand in cand, ca sa se faca crispy pe toate partile ;)

Si apoi e gata.

Dar cat carnea se odihneste, bine ar fi sa faceti si sosul care e absolut genial - pentru mine a fost o mare surpriza si am sfarsit sa-l mananc cu paine (dupa ce-am terminat rata, desigur :))

Intr-o craticioara se pun 150 ml de vin rosu, 4 linguri de sos de soia, 4 linguri de otet balsamic, 4 linguri de miere si 2 linguri de dulceata de cirese negre, se pune pe foc potrivit si se amesteca pana mierea s-a dizolvat si sosul a mai scazut si pare un caramel delicios. Atunci adaugi 50 de grame de unt, astepti sa se dizolve, iei de pe foc si lasi sa se raceasca.
In cele din urma, cam asa ar trebui sa fie treaba:

Etichete: , , ,